Pavouk produkuje templát pro optická vlákna

21.3.2003
Velký madagaskarský pavouk Nephila madagascariensis (foto Pavel Hošek).

Pavouci Nephila madagascariensis žijící na Madagaskaru a Stegodyphus pacificus (jižní Asie, Střední východ) spřádají své sítě z vláken, jež se dají použít jako templát pro přípravu miniaturních optických vláken. Připomeňme si, že optickým vláknem je zpravidla průhledná tyčinka, jejíž index lomu klesá od osy k povrchu (skokem nebo rovnoměrně). Světelný paprsek se na obvodové vrstvě úplně odráží a světlo se šíří po trajektorii dané tvarem vlákna. Důsledkem pak je, že světlo proudí optickým vláknem jako voda trubkou. Optické vlákno může být dlouhé i mnoho kilometrů. Pak hovoříme spíše o optickém kabelu.

Yushan Yan z University of California v Riverside opakovaně mořil vlákna zmíněných pavouků v tetraethylorthosilikátu a pak žíhal při 420 stupních Celsia. Vzhledem k tomu, že při žíhání dojde k zmenšení objemu a původní vlákno se odpaří, získal miniaturní trubičky z oxidu křemičitého, jež mají žádoucí optické vlastnosti. Použil-li 10 nm silné pavučiny pavouka Stegodyphus pacificus, získal optické vlákno o průměru 2 nm. Možností využití této technologie v mikroelektronice a fotonice mohou být značné.

5.5.2016: Vlákna příbuzného pavouka nefila australská (Nephila edulis) se uplatní i ve složitějších optických technikách. Může posloužit jako speciální filtr, který prodlouží dolet fotonů při mikroskopii v blízkém poli, aniž by došlo ke zkreslení obrazu interferencí odražených fotonů.

 
Odeslat komentář k článku " Pavouk produkuje templát pro optická vlákna "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Pavouk produkuje templát pro optická vlákna " e-mailem

Diskuse/Aktualizace